18 Ağustos 2011 Perşembe

Ollivander ile asa ilmi üzerine

Asaların uzunluğu genelde 23-33 cm arasında değişir. Çok kısa asalar (20 cm ve altı) ve çok uzun asalar (38 cm ve üzeri) satmışlığım da vardır, fakat bunlar çok nadirdir. Çok uzun asaları gerektiren durumlar asa sahibinin fiziğindeki bir aşırılıkla ilgilidir. Çok kısa asalar ise, sahibini fiziksel eksiklikleri yüzünden değil, karakterindeki eksiklikler yüzünden seçer (ufak tefek pek çok cadı ve büyücünün gayet uzun asalar tarafından seçildiği görülmüştür).

Asa yapımında kullanılan ağaçlar

Akasya, akçaağaç, elma, dişbudak, titrek kavak, kayın, çakal eriği, karaceviz, sedir, kiraz, kestane, servi, kızılcık, abanoz, mürver, karaağaç, saplı meşe, köknar, alıç, fındık, dikenli defne, gürgen, melez ağacı, defne, akağaç, armut, çam, kavak, bodur meşe, kızılağaç, üvez, ıhlamur, alaçam, çınar, tevek, ceviz, söğüt, porsukağacı.

  • Mürver: Harry Potter, Albus Dumbledore, Gellert Grindelwald, Draco Malfoy (Testral tüyü ile)
Tüm asa ağaçları arasında en nadiridir ve büyük şanssızlık getirdiği söylenir. Mürver asaya hâkim olmak, diğer bütün asalardan daha zordur. İçerdiği sihir çok güçlüdür. Fakat sahibi, çevresindeki diğer herkesten daha üstün değilse, asa bunu kendine hakaret olarak görecektir. Mürver asayı kısa bir süre olsun elinde tutmak isteyen büyücünün olağanüstü niteliklere sahip olması gerekir.
İşin doğrusu, sadece son derece sıra dışı biri mürver asa ile mükemmel uyum yakalayabilir. Bu eşleşmenin meydana geldiği nadir durumlarda, bu cadı veya büyücünün özel bir kader için seçildiğine emin olurum.
  • Dikenli defne: Harry Potter (Anka kuşu teleği ile)
Dikenli defneden yapılma asalar genellikle tehlikeli bir ruhani arayış içinde olan büyücüleri seçerler. Dikenli defnenin performansı, kullandığınız asa özüne göre son derece farklılıklar gösterir. Özellikle Anka kuşu teleğiyle eşleştirmek çok zordur; çünkü tuhaf bir şekilde, ahşabın esnekliği Anka kuşunun canlılığı ile uyuşmaz. Bu eşleşmenin sağlandığı nadir durumda ise, bu asanın karşısında kimse ve hiçbir şey duramaz.
  • Dişbudak: Ron Weasley, Cedric Diggory (Tekboynuzlu at kılı ile – iki ayrı asa)
Dişbudak asalar sahiplerine sıkı sıkı bağlanırlar. Devredilmesi veya hediye edilmesi sakıncalıdır, aksi takdirde asa gücünü ve maharetini yitirir. Asa özünün tekboynuzlu at kılı olduğu durumlarda bu eğilim daha da baskındır.
Dişbudak asaya sahip cadı ve büyücüler, inanç ve emellerinden kolay kolay vazgeçmezler. Fakat bu prestijli ağacın asalarını deneme konusunda ısrarcı davranan düşüncesiz veya kendine aşırı güvenen cadı veya büyücü, hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bu asanın ideal sahibi inatçı biri olabilir, ve muhakkak yürekli biridir de; fakat asla kaba ve kibirli olamaz.
  • Kiraz: Neville Longbottom (Tekboynuzlu at kılı ile)
Kiraz ağacından yapılma asalar, hangi öze sahip olurlarsa olsunlar, genelde öldürücü güce sahip olurlar. Ama ejderha yüreği teli ile eşleştiklerinde, bu asalar, sadece özdenetimi kuvvetli ve zihin gücü yüksek büyücüler ile eşleşmelidir.
  • Alıç: Draco Malfoy, Harry Potter (Tekboynuzlu at kılı ile)
Alıç ağacından yapılma asalar iyileştirme sihirlerine özellikle uygun olmakla beraber, lanetler konusunda da beceriklidir. Bu asaların, kendi içinde bir çatışma yaşayan veya karışık bir dönemden geçen cadı ve büyücülere çok iyi uyduğunu da gözlemledim. Fakat alıç asalara hâkim olmak kolay değildir. Alıç asaları, sadece yeteneğini kanıtlamış cadı ve büyücülere verebilirim. Bu asaların kayda değer bir başka tuhaflığı ise şudur: Kötü yapılan büyüler geri seker.
  • Tevek: Hermione Granger (ejderha yüreği teli ile)
Tevekten yapılmış asalar az bulunan bir türdür. Elimde olmadan şunu fark ettim ki, bu asaların sahipleri, neredeyse her zaman büyük emellerin peşinde koşan ve alışılagelmişin üzerinde bir tasavvura sahip cadı ve büyücüler oldu. Onları iyi tanıdığını düşünen insanları bile sıklıkla şaşırttılar.
Tevekten yapılmış asalar, belli ettiğinden daha derin bir kişiliğe sahip büyücüleri çekici bulurlar. Aynı zamanda uyumlu bir eş bulma konusunda diğer asalardan daha hızlı ve hassastırlar.
  • Porsukağacı: Lord Voldemort / Tom Riddle (Anka kuşu teleği ile)
Porsukağacından yapılma asalar nadir türlerdendir. Uyumlu eşleşmeleri de nadir görülür ve kimi zaman kötü bir şöhreti vardır. Porsukağacından yapılma asanın sahibine ölüm ve yaşam gücü verdiği söylenir. Ama tabii bu, aslında bütün asalar için geçerlidir. Gene de bu asaların düello ve lanetler alanında karanlık ve korku salan bir ünü vardır.
Fakat asa ilminden nasibini almamışların çoğunlukla iddia ettiği gibi, porsukağacından yapılma asaların Karanlık Sanatlar’a diğer asalardan daha yatkın olduğunu söylemek yanlıştır. Uzun ömürlü ağaçlardan yontulmuş bu asalar, sadece canilerin değil, pek çok kahramanın da asası olmuştur. Tecrübeme göre kesin olan tek şey ise, porsukağacından yapılma asaların asla vasat veya ürkek bir büyücüyü seçmediğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder